Защо мехурчетата в тъмната бира падат надолу?

2012-05-30 11:43:00
Защо мехурчетата в тъмната бира падат надолу?
Снимка: sxc.hu

Ирландски математици направиха проучване, в което установиха защо мехурчетат в тъмната бира падат надолу. Отоговорът е във формата на стандартната чаша с наклонени страни, пише Би Би Си.

 

 

Направените опити показаха, че течността се издига в центъра на чашата, а край стените се движи надолу и така увлича мехурчетата. Повечето от тъмните бири са съставени от азот и въглероден диоксид, както всички останали бири.

 

Тъй като азотът не се разтваря в течност, се получават по-малки и по трайни мехурчета. Десетилетия насам обаче математици и физици се опитвт да обеснят защо тези мехурчета потъват.

 

"Ако си представите чаша, пълна с мехурчета, те би трябвало да започнат да се издигат - каза д-р Лий от екипа. Мехурчетата в стандартна чаша за тъмно пиво обаче са в различна среда. Заради наклонените стени на чашата, те се отдръпват от стената и така близо до нея се получава много по-плътен район, който потъва под собствената си гравитация и по-малка подемна сила. Потъващата течност увлича мехурчетата."

 

Самите мехурчета се опитват да се издигнат, но появилата се циркулация увлича течността надолу по стените на чашата.

 

"Виждат се падащи мехурчета не защото те сами потъват, а защото флуидът потъва и ги дърпа надолу".

 

Същият модел на движение на флуида има и при другите бири, но мехурчетата от въглероден двуокис в светлото пиво по-малко се поддават на тегленето.

 

(БТА)

Автор: Николета Гусева

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия